Wat houden de Provinciale Statenverkiezingen nu in? En wat doen de Waterschappen?

Gekozen volksvertegenwoordigers van een provincie vormen samen de Provinciale Staten. Zij stellen het beleid van de provincie vast en controleren de uitvoering daarvan door de gedeputeerde Staten. Maar wat betekent dat nu precies en waarom is het belangrijk dat je gaat stemmen? De komende weken zullen we uitleggen wat de Provinciale Statenverkiezingen precies inhouden en wat de Waterschappen doen. Ook zullen we de standpunten van de VVD toelichten en wie er op de lijst staan.

Verkiezingen provinciale Staten

Verkiezingen voor de Provinciale Staten vinden eens in de vier jaar plaats. De volgende verkiezingen voor de Provinciale Staten worden georganiseerd op 15 maart 2023. Het aantal leden van de Provinciale Staten is afhankelijk van het aantal inwoners van een provincie. In de provincie Zuid Holland nemen 55 statenleden plaats.

Statenleden

De Statenleden controleren het dagelijks bestuur van de provincie: het college van Gedeputeerde Staten. Dit college wordt benoemd door de Provinciale Staten.

De vergaderingen van zowel de Provinciale Staten als het dagelijks bestuur worden voorgezeten door de commissaris van de Koning. De commissaris van de Koning wordt door de landelijke regering benoemd voor een periode van zes jaar.

De machtsverdeling binnen het provinciaal bestuur kan worden vergeleken met het landsbestuur. De Provinciale Staten zijn dan vergelijkbaar met de Tweede Kamer, terwijl het college van Gedeputeerde Staten enigszins lijkt op het kabinet.

Gedeputeerde Staten

De Provinciale Staten kiezen minimaal drie en maximaal zeven gedeputeerden voor een periode van vier jaar. Deze Gedeputeerde Staten vormen met de Commissaris van de Koning het dagelijkse bestuur van de provincie. Ieder lid van Gedeputeerde Staten (de gedeputeerde) heeft een eigen takenpakket (portefeuille), bijvoorbeeld financiƫn, ruimtelijke ordening, verkeer of welzijn. De Commissaris van de Koning maakt als voorzitter deel uit van het College van Gedeputeerde Staten.

Eerste Kamer

De Statenleden kiezen vervolgens de leden van de Eerste kamer. Deze kamer wordt ook wel de kamer van reflectie genoemd en bestaat uit 75 leden. Zij kunnen de besluiten die in de tweede kamer worden genomen aannemen of verwerpen.

Waterschappen

De waterschappen, ook wel Hoogheemraadschappen genoemd zorgen voor schoon water in sloten, rivieren, meren en beken. Onder andere door rioolwater schoon te maken. En door vervuilende stoffen uit het water te houden. Waterschappen beschermen Nederland tegen overstromingen. Dat doen ze door het versterken van de dijken en door ruimte te maken voor rivieren. Kort en goed: Droge voeten en schoon water.

Ons waterschap heet het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard.