Coalitiebesprekingen SGP, CDA, VVD Stem van Krimpen en CU afgebroken

Op 19 december 2019 schreef de Stem van Krimpen een persbericht met als titel: ‘Krimpense Lokale partijen zeggen vertrouwen in coalitiesamenwerking op.’ In dit bericht verklaarden Stem van Krimpen en Leefbaar Krimpen dat zij geen vertrouwen meer hadden in de samenwerking met de VVD en D66. Volgens Stem van Krimpen en Leefbaar Krimpen was het vertrouwen in de VVD ‘onherstelbaar’ beschadigd.

Op 4 januari 2020 is een ingelaste raadsvergadering bijeengeroepen om te spreken over de door de Stem van Krimpen en Leefbaar Krimpen veroorzaakte bestuurscrisis. Conform de afspraken binnen de gemeenteraad werd het besluit genomen om een onafhankelijk informateur, Tsjerk Bruinsma, aan te stellen. Deze heeft, na verschillende informerende gesprekken geconcludeerd dat Stem van Krimpen samen met VVD, SGP, CDA en CU als mogelijke eerste optie voor een nieuw te vormen coalitie onderzocht zou moeten worden. De raad heeft vervolgens de opdracht gegeven om deze optie te onderzoeken. Wederom werd aan Tsjerk Bruinsma gevraagd om de formatiefase te begeleiden.

 

Om opnieuw een samenwerking op basis van vertrouwen met de Stem van Krimpen aan te kunnen gaan in een nieuwe coalitie, heeft de VVD aan de Stem van Krimpen gevraagd om openlijk afstand te nemen van hun eerdere uitlatingen in hun verklaring. Voor de VVD was dit aan de voorkant van de onderhandelingen een voorwaarde om het ‘onherstelbaar’ beschadigde vertrouwen te herstellen en de geloofwaardigheid van de (her)nieuw(d)e samenwerking te borgen.

 

Ondanks diverse toezeggingen en meerdere gesprekken was het voor de Stem van Krimpen uiteindelijk prematuur om afstand te nemen van hun eerdere verklaring.  Ook de manier, hoe in de toekomst voorkomen kan worden dat wederom de situatie escaleert en hoe beide partijen moeten acteren om dit te voorkomen, is niet duidelijk geworden. Dit betreurt de VVD wederom zeer.

 

Wat ons betreft had een goed gesprek, wat wederzijds begrip en een gezamenlijk persbericht een goede basis kunnen betekenen voor het opbouwen van het vertrouwen in een nieuwe coalitie. Helaas heeft niet slagen van de voorkeursoptie veel kostbare tijd gekost.

 

In het belang van onze gemeente is het cruciaal om zo snel mogelijk te komen tot een stabiel bestuur. Zoals we nu constructief deelgenomen hebben aan de gesprekken voor een nieuw te vormen coalitie voor Krimpen aan den IJssel, zal de VVD dit ook in de komende overleggen blijven doen.