Krimpen aan den IJssel voegt daad bij het woord en hijst regenboogvlag

Vandaag heeft gemeente Krimpen aan den IJssel daad bij het woord gevoegd. Om 11:00 vanochtend hing de wethouder van diversiteit Kirsten Jaarsma de regenboogvlag uit als onderdeel van de ‘Nationale Coming Out Dag’.

"Het feit dat we nu een regenboogvlag hijsen is het resultaat van een langdurig en ingewikkeld proces," vertelt Leon Houtzager, zelf homo, opgegroeid in Krimpen aan den IJssel en nu burgerraadslid voor de VVD. "Natuurlijk hebben we een Regenboogakkoord liggen, waarin we deze afspraak al hebben gemaakt en waarop we kunnen terugvallen, maar het laatste wat ik wil is dat een onderwerp als dit tot enorme polarisatie leidt. Dit moet gewoon vanzelfsprekend zijn."

In 2009 riep voormalig minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ronald Plasterk de datum 11 oktober uit tot ‘Nationale Coming Out Dag’, om daarmee de sociale acceptatie van lesbiennes, homo’s, biseksuelen, transgenders (LHBT) te bevorderen. Rondom deze datum worden in het hele land activiteiten georganiseerd. Vast onderdeel op deze dag is dat zoveel mogelijk overheidsgebouwen in Nederland de regenboogvlag uithangen. Met het hijsen van de regenboogvlag voegt Krimpen aan den IJssel zich bij een rijtje van ongeveer 170 gemeenten in Nederland die ook een regenboogvlag hijsen. Dit aantal stijgt ieder jaar

"Krimpen aan den IJssel was een van de gemeenten die nog geen regenboogvlag uithing. Juist hier is dit uitermate belangrijk," vertelt Leon Houtzager verder. "In de grote steden van Nederland zie je dat aandacht voor LHBT-acceptatie vrij logisch is. Het zijn juist de kleinere gemeenten in Nederland waar het onderwerp vaak nog vermeden wordt. De gedachte is al snel dat het probleem bij hen niet speelt. Het is juist in kleinere gemeenten extra moeilijk om uit de kast te komen, omdat de sociale controle daar vaak hoger ligt."

Ook in de gemeente Krimpenerwaard, buurgemeente van Krimpen aan den IJssel, hing vandaag voor het eerst regenboogvlag op het gemeentehuis van Schoonhoven. Dit was onderdeel van de afspraken die gemaakt zijn in het coalitieakkoord.

De hoop is dat de regenboogvlag ertoe leidt dat meer mensen over inclusiviteit gaan praten: "De afgelopen maanden heb ik intensieve gesprekken gevoerd met alle politieke partijen in Krimpen aan den IJssel, wethouder Kirsten Jaarsma, belangenorganisaties en zelfs contact gehad met een Krimpense kerkgemeenschap. Ik heb mijn best gedaan om hen uit te leggen waarom dit onderwerp zo belangrijk is. Een regenboogvlag opent dat gesprek. Nu hebben we het erover, dus het werkt. Stem van Krimpen, Leefbaar Krimpen, D66, PvdA en GroenLinks wil ik expliciet even bedanken. Zij hebben mij in dit proces altijd door dik en dun gesteund. Dat voelt erg fijn," aldus Houtzager.