Provincie neemt het Zwanewater niet langer op in lijst zwemlocaties

Het zo geliefde Zwanewater, in de volksmond ook wel Zwanenmeer genoemd is afgevoerd van de lijst van officiƫle zwemlocaties die de Provincie onder haar hoede heeft. De VVD heeft het college om opheldering gevraagd. Met het splinternieuwe Hard-court en de skatebaan op dezelfde locatie is er niks leukers voor de jeugd om aansluitend een plons te nemen in de plas. De fractie betreurt het dan ook dat zwemmen niet meer mogelijk is.

In opdracht van het Hoogheemraadschap is in 2016 een uitgebreid onderzoek gedaan  naar het zwemwaterprofiel van het Zwanewater. Het doel is om de gezondheid van zwemmers te beschermen in oppervlaktewateren.

De Provincie wijst zwemwaterlocaties aan en is toezichthouder op de waterkwaliteit. De controle van het zwemwater heeft zij ondergebracht bij de Omgevingsdienst Midden Holland.  De bemonstering wordt gedaan door medewerkers van het Hoogheemraadschap. De gemeente Krimpen aan den IJssel is de beheerder van de zwemlocatie.

Wat opvalt bij de metingen is dat de meeste overschrijdingen worden veroorzaakt door bacteriƫn als gevolg van uitwerpselen zoals de E. coli bacterie. Vogels, honden en mensen zijn de veroorzakers van deze verontreiniging.

Zwemwater wordt opgedeeld in kwaliteitsklassen: uitstekend, goed, aanvaardbaar en slecht. Het minimale niveau is 'aanvaardbaar'. Als er achtereenvolgens vijf keer een slechte beoordeling is, dan leidt dat tot het permanent afstoten van de zwemlocatie.

In de bijlagen kunt u de schriftelijke vragen vinden die door de VVD zijn gesteld, alsook het krantenartikel. Tevens is het volledige zwemwaterprofiel van het Zwanewater, waaraan in dit artikel wordt gerefereerd toegevoegd.